12 september 2024

Richtlijn sPAV aangevuld met modules over ‘samen beslissen’

De KNGF-richtlijn voor de behandeling van patiënten met symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden (sPAV, ook bekend als etalagebenen) is uitgebreid met modules over ‘samen beslissen' om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De modules komen voort uit het PRECISIE-project, dat zich sinds 2021 richt op het verbeteren van de persoonsgerichte behandeling voor patiënten met sPAV. Het project is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), IQ Health Radboudumc, Chronisch ZorgNet, Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) en Harteraad, gefinancierd door ZonMw. Bij de ontwikkeling van de modules zijn ervaren fysio- en oefentherapeuten betrokken.

Wat is samen beslissen?

Samen beslissen is het proces waarin de therapeut en de patiënt samen bespreken welke vorm van behandeling of zorg het beste bij de patiënt past. Hierbij worden de mogelijke behandelopties, de bijbehorende voor- en nadelen, en de waarden, voorkeuren en omstandigheden van de patiënt met betrekking tot de behandeling meegenomen.

Samen beslissen is erkend als een essentieel element van moderne, hoogwaardige zorg. Desondanks passen fysio- en oefentherapeuten samen beslissen nog niet automatisch toe, omdat de methoden om het toe te passen in de praktijk nog relatief onbekend zijn. Het is van belang om het werkveld hierbij te ondersteunen en daarmee het toepassen van samen beslissen te bevorderen.

Aanbevelingen modules samen beslissen bij sPAV 

Om samen beslissen in algemene zin en specifiek bij sPAV goed toe te kunnen passen, moet een therapeut niet alleen de principes van samen beslissen kennen. Ook is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetenschappelijke kennis over de verschillende behandelmogelijkheden met bijbehorende effectiviteit.

Naast algemene informatie over samen beslissen en de organisatie van zorg bij samen beslissen staan in de nieuwe richtlijnmodules specifieke aanbevelingen over: 

  1. De keuze voor looptraining en/of andere vormen van beweeginterventies  
  1. De keuze voor gesuperviseerde en/of zelfstandig uitgevoerde beweeginterventies  
  1. De keuze voor pijnvrije en/of niet-pijnvrije looptraining 
  1. De keuze voor aerobe training en/of krachttraining 

Ondersteuning bij toepassen

Om fysio- en oefentherapeuten én patiënten met sPAV te ondersteunen bij het samen beslissen komen er de komende maanden verschillen producten beschikbaar, waaronder: patiëntinformatie op diverse websites, webinar voor patiënten, stappenplan voor therapeuten, online workshop over samen beslissen in algemene zin en een fysieke workshop over samen beslissen bij sPAV, en informatievideo’s over de aanbevelingen. Daarnaast hebben therapeuten via Chronisch ZorgNet inmiddels toegang tot een uitgebreide versie van KomPas, een digitale gesprekstool ter ondersteuning van het samen beslissen.

Naar de richtlijn: Themapagina s-PAV