Ga naar de inhoud

Armed4Stroke: Oefenen met een naaste ondersteund door telerevalidatie na een beroerte

Patiënten met een beroerte en hun mantelzorgers ervaren grote moeite met de overgang van klinische revalidatie naar de thuissituatie. In dit WCF-gefinancierde project is de toegevoegde waarde onderzocht van oefenen met een naaste ondersteund door telerevalidatie, in de subacute fase na een beroerte. Belangrijke uitkomstmaten waren functioneel herstel, opnameduur, overgang naar de thuissituatie van patiënten en psychosociaal welbevinden van patiënten en mantelzorgers.

  • Looptijd onderzoek: december 2018 – februari 2024

Aanleiding

Door gebrek aan middelen in de revalidatie krijgen patiënten in de subacute fase na een beroerte onvoldoende therapie en zowel patiënten als hun mantelzorgers ervaren grote moeite met de overgang naar de thuissituatie. Het is bovendien bekend dat patiënten in de thuissituatie minder actief zijn waardoor een risico ontstaat op terugval in het functioneren. Er zijn dan ook nieuwe strategieën nodig om de frequentie van oefenen duurzaam te verhogen zonder toename van zorgkosten, zowel tijdens de klinische revalidatie als in de thuissituatie.

Opzet onderzoek

De effectiviteit van het Armed4Stroke programma is onderzocht in een enkel-blind gerandomiseerd onderzoek (RCT) waarbij 41 patiënten met een beroerte en hun mantelzorgers werden gerekruteerd tijdens (poli)klinische revalidatie in revalidatiecentra Reade, Roessingh, Sint Maartenskliniek en Vogellanden. Deelnemers werden door middel van loting in een controlegroep (8 weken reguliere zorg) of interventiegroep (8 weken oefenen met een naaste in aanvulling op reguliere zorg) geplaatst. Metingen werden gedaan bij start van de interventie, na 8 weken en 6 maanden.

Interventie
Patiënten en mantelzorgers in de interventiegroep ontvingen een op maat gemaakt oefenprogramma gericht op mobiliteit (balans, loopvaardigheid, buitenactiviteiten en fysieke training) en werd gevraagd om minimaal 2,5 uur per week samen te oefenen. Zij werden getraind tijdens 4 face-to-face sessies met een therapeut en ondersteund door een online telerevalidatie systeem met oefenvideo’s, gerichte mijlpalen ter motivatie en optioneel tussentijdse berichtgeving.

Subsidieoproep WCF en ZonMw

Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF stimuleert en initieert wetenschappelijk onderzoek in de fysiotherapie, om de wetenschappelijk gefundeerde uitoefening van het vak fysiotherapie te bevorderen. ‘Armed4Stroke: Caregiver Mediated Exercises (CME) en telerevalidatie’ is één van de projecten die zijn gefinancierd vanuit een gezamenlijke subsidie van het WCF en ZonMw.

Resultaten

Er werden geen significante verschillen gevonden tussen de 2 groepen in onze primaire uitkomstmaat, zelf-gerapporteerd herstel van mobiliteit gemeten met het mobiliteit-domein van de Stroke Impact Scale. De opnameduur in de interventiegroep was 1 week korter, maar dit verschil was niet significant. Ook werd er geen significant verschil gevonden in het gevoel van voldoende voorbereid te zijn op het ontslag naar huis. Mantelzorgers in de interventiegroep rapporteerden wel een significant hogere kwaliteit van leven en een minder depressieve stemming dan mantelzorgers in de controlegroep. Op lange termijn (na 6 maanden) waren patiënten die het Armed4Stroke programma hebben gevolgd significant zelfstandiger in vrijetijdsactiviteiten.

Wetenschappelijke opbrengsten

Beschouwing resultaten

Wel vonden we positieve effecten op gebied het psychosociaal welbevinden en zelfstandigheid in ADL op lange termijn. Deze gunstige resultaten zijn in lijn met bevindingen uit twee voorgaande effectonderzoeken uitgevoerd door onze onderzoeksgroep (van den Berg et al. 2016 en Vloothuis et al. 2019). Dit laat zien dat mantelzorgers meer actief betrokken moeten worden in het revalidatieproces na een beroerte om de overgang naar de thuissituatie te vergemakkelijken.

In de context van een toenemende druk op de zorg met minder personele en financiële middelen beschikbaar in de revalidatie, kan het inzetten van mantelzorgers een aantrekkelijke oplossing zijn voor de toekomstbestendigheid van de zorg. In toekomstig onderzoek kan worden gedacht aan meer intensieve training mantelzorgers in de revalidatiezorg in de vorm van rooming-in.

  • Uitvoerend onderzoeker
    Marijn Mulder1, fysiotherapeut en promovendus
  • marijnmulder@gmail.com | LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
    Hoofdaanvrager
    Prof. dr. Gert Kwakkel1-3, hoogleraar neurorevalidatie
  • Overige projectleden
    Prof.dr. Buurke3-5, dr. Van Wegen1,2, dr. Nikamp4,5, dr. Prinsen4,6, dr. Nijland7, Van Dorp8

Affiliaties: 1. Department of Rehabilitation Medicine, Amsterdam University Medical Center, location VUmc, Amsterdam Movement Sciences, Amsterdam, the Netherlands, 2. Amsterdam Neuroscience, Amsterdam, the Netherlands, 3. Department of Physical Therapy and Human Movement Sciences, Northwestern University, Chicago, IL, USA, 4. Roessingh Research and Development, Enschede, the Netherlands, 5. Department of Biomedical Signals and Systems, Technical Medical Center, University of Twente, Enschede, the Netherlands, 6. Department of Biomechanical Engineering, Technical Medical Center, University of Twente, Enschede, the Netherlands, 7. Amsterdam Rehabilitation Research Centre, Reade, Amsterdam, the Netherlands, 8. Telerevalidatie.nl, Enschede, the Netherlands

Mogelijk ook interessant voor jou

Overzicht oude richtlijnen

Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 31 maart…

COVID-19 (Corona)

Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.

Kennisagenda Fysiotherapie 2023

In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.