Ga naar de inhoud

DOE MEE: Duurzaam implementeren van doelgericht meten met eHealth in de eerstelijns zorgpraktijk

Het ondersteunen van zorgprofessionals in de eerstelijns zorgpraktijk met een methodiek om meten met eHealth in de dagelijkse zorgpraktijk duurzaam te implementeren.

  • Looptijd onderzoek: 2022 –

Aanleiding

Ontwikkelingen op het gebied van eHealth gaan razendsnel. Dat geldt ook voor websites, apps en wearables die als meetinstrument in de spreekkamer of bij cliënten thuis kunnen worden ingezet. Digitaal meten lijkt voor (para)medische zorgprofessionals en hun cliënten veelbelovend, vanwege het real-time karakter, tijdsbesparing, het uitwisselen van gegevens, de aansluiting bij zelfmanagement en het aanbieden van zorg op maat. Veel zorgprofessionals gaan enthousiast aan de slag, maar het duurzaam gebruik van eHealth – opgenomen in de visie en het beleid van zorgorganisaties en geïntegreerd in (werk)processen – blijft achter in de eerste lijn. Een gebrek aan kennis over mogelijkheden en digitale vaardigheden spelen een rol. Zorgprofessionals weten niet goed welke toepassingen aansluiten bij hun meetvragen en hoe meetresultaten ingezet kunnen worden om beslissingen te ondersteunen en de communicatie met cliënten te verbeteren. Zorgprofessionals missen ondersteuning bij het inbedden van eHealth gericht op meten in de zorgprocessen van de eerste lijn. Dit ervaren gemis wordt gehoord bij zowel fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten als praktijkondersteuners-huisartsen. 

Opzet onderzoek

De werktitel van dit project is DOE MEE oftewel Duurzaam implementeren van doelgericht meten met eHealth in de eerstelijns zorgpraktijk. Het DOE MEE-project is in 2022 gestart en staat onder leiding van de hogeschool Zuyd. Het doel van dit onderzoek is om een methodiek te ontwikkelen en evalueren waarmee ondersteuning wordt geboden bij de implementatie van eHealth om te meten. Deze methodiek zal zich richten op ondersteuning bij drie – door het werkveld gesignaleerde – vraagstukken:

  1. het stellen en prioriteren van meetvragen;
  2. matchen van meetvragen met bestaande eHealth toepassingen; en
  3. integreren en duurzaam gebruiken van deze toepassingen in de zorgpraktijk.

Aan de hand van actieonderzoek werken kennisinstellingen, eerstelijnszorgpraktijken, beroepsverenigingen en cliëntenparticipanten intensief en interprofessioneel samen om de bestaande praktijk te onderzoeken en te verbeteren. Het beoogde resultaat van dit project is kennis over optimale ondersteuning van eerstelijnszorgprofessionals voor geïntegreerd gebruik van meten met eHealth in het dagelijks zorgproces, vertaald naar de methodiek ‘Meten op Maat’ (MoM). Deze methodiek draagt bij aan het zelfstandig en duurzaam integreren van digitaal meten.

Limburg Meet

Het DOE MEE-project wordt gefinancierd door het innovatieprogramma Limburg Meet. Dit innovatie programma ondersteunt vanuit onderwijs en wetenschap (externe) initiatieven ten aanzien van betekenisvoller, slimmer en efficiënter inzetten van meten en data om de gezondheid en zorg in Limburg te verbeteren. Het KNGF is actief klankbordgroep-lid van het DOE MEE-project.

Verwachte resultaten

In dit project werken verschillende hogescholen, universiteiten, eerstelijn zorginstellingen, beroepsverenigingen en clientenvertegenwoordigers samen om een methodiek te ontwikkelen die zorgprofessionals ondersteund bij het implementeren van eHealth in hun zorgpraktijk. Deze methodiek geeft antwoord op vragen als: ‘Welke eHealth toepassingen sluiten aan bij welke meetvragen?’, ‘Hoe kunnen meetresultaten ingezet worden om beslissingen te ondersteunen?’, ‘Hoe kan eHealth de communicatie met clienten verbeteren?’ en ‘Hoe kan eHealth ondersteunen bij het samen beslissen?’.

Wetenschappelijke opbrengsten

Beschouwing resultaten

[volgt]

  • Uitvoerend onderzoeker
  • Hoofdaanvrager
  • Overige projectleden
  • Affiliaties

Mogelijk ook interessant voor jou

Overzicht oude richtlijnen

Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 7 maart…

COVID-19 (Corona)

Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.

Kennisagenda Fysiotherapie 2023

In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.