Gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg bij nek- en/of schouderklachten
Pijn en verminderd fysiek functioneren in nek- en/of schouder resulteert in hoge directe en indirecte kosten. De fysiotherapeutische behandeling kan mogelijk verbeterd worden door de zorg te personaliseren en gebruik te maken van eHealth-toepassingen. In dit door het WCF gefinancierd project ontwikkelen en onderzoeken we een werkwijze en tools voor de fysiotherapeut in een cluster-gerandomiseerde studie.
- Start onderzoek: 1-juni 2018
- Looptijd: 4 jaar
Aanleiding
Patiënten met nek- en/of schouderklachten ervaren pijn en een verminderd fysiek functioneren, resulterend in hoge directe en indirecte kosten. De fysiotherapeutische behandeling van deze klachten kan mogelijk verbeterd worden door de zorg te personaliseren op de individuele behoefte van de patiënt en gebruik te maken van eHealth-toepassingen bij patiënten die hier geschikt voor zijn. Een voorbeeld van de inzet van eHealth is e-Exercise. Binnen e-Exercise worden face-to-face fysiotherapiebehandelingen geïntegreerd aangeboden met een digitale applicatie. Momenteel is e-Exercise alleen beschikbaar voor patiënten met lage rugpijn en artrose aan de heup en/of knie.
Opzet onderzoek
Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van een werkwijze voor gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg en e-Exercise modules voor patiënten met nek- en/of schouderklachten. Binnen de werkwijze wordt doormiddel van de Blended Checklist gekeken of mensen geschikt zijn voor blended fysiotherapie. Patiënten die hier niet geschikt voor zijn, ontvangen een voorlichtingsboek in plaats van e-Exercise. De werkwijze en bijbehorende tools worden op haalbaarheid getest in een pilotstudie met 20 patiënten, waarna de verbeterde werkwijze en bijbehorende tools geëvalueerd worden op (kosten)effectiviteit bij 237 patiënten in een enkel-blind multicentrum cluster-gerandomiseerde trial (RCT). Patiënten in de experimentele groep krijgen een gepersonaliseerde behandeling op basis van hun geschiktheid voor blended fysiotherapie en het risico op de ontwikkeling van chronische klachten. Binnen de vergelijkingsgroep krijgen patiënten fysiotherapeutische zorg zoals dat standaard wordt aangeboden. Uitkomstmaten zijn fysiek functioneren, pijn, fysieke activiteit, zelfmanagement, gezondheid-gerelateerde kwaliteit van leven en gebruik en ervaringen van patiënten en fysiotherapeuten met gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg. Daarnaast wordt de kosteneffectiviteit in kaart gebracht. Metingen worden gedaan bij aanvang van de therapie, na 3 maanden en na 12 maanden.
Subsidieoproep WCF en ZonMw
Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF stimuleert en initieert wetenschappelijk onderzoek in de fysiotherapie, om de wetenschappelijk gefundeerde uitoefening van het vak fysiotherapie te bevorderen. ‘Gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg bij patiënten met nek-/schouderklachten’ is één van de vier projecten die zijn gefinancierd vanuit een gezamenlijke subsidie van het WCF en ZonMw.
Verwachte resultaten
De hypothese is dat gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg haalbaar, kosteneffectief en effectief is in vergelijking met reguliere fysiotherapie bij patiënten met nek- en/of schouderklachten. Daarbij is de verwachting dat gestratificeerde fysiotherapeutische (blended) zorg het zelfmanagement van patiënten verbetert, en daarmee de kans op terugval vermindert. Dit project voorziet fysiotherapeuten van verschillende tools die ingezet kunnen worden om de fysiotherapeutische zorg voor nek- en/of schouderklachten te personaliseren en zo efficiënt mogelijk aan te bieden.
Opbrengsten
- Publicatie – Stratified care integrated with eHealth versus usual primary care physiotherapy in patients with neck and/or shoulder complaints: protocol for a cluster randomized controlled trial
- Uitvoerend onderzoeker
Mark van Tilburg, fysiotherapeut en onderzoeker1 - Hoofdaanvrager
Prof. dr. Cindy Veenhof, lector1 en hoogleraar2 - Overige projectleden
Dr. Corelien Kloek1, - Affiliaties
- 1 Hogeschool Utrecht, 2 UMC Utrecht, Fontys Paramedische Hogeschool, VUmc, HAN, Radboudumc, Keele University
Mogelijk ook interessant voor jou
Unexplained symptoms in primary care, an integrated physical and psychological approach.
2021 – Dr. Els van Westrienen Dr. Els van Westrienen – genomineerde proefschriftprijs – Wetenschapsdag Fysiotherapie 2021
Treating phantom limb pain following amputation; the potential role of a traditional and teletreatment approach to…
2020 – Dr. Andreas Rothgangel Dr. Andreas Rothgangel, winnaar Proefschriftprijs 2020
Towards an optimal outcome for trauma patients, The Transmural Trauma Care Model
2022 – Suzanne Wiertsema Suzanne Wiertsema – genomineerde proefschriftprijs – Wetenschapsdag Fysiotherapie 2022