Ga naar de inhoud

Werk aan de winkel: Arbeid integreren in de fysiotherapeutische besluitvorming

Veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat worden deels veroorzaakt door het werk of hebben invloed op het werk. Dit door het WCF gefinancierde project richt zich op het verbeteren van de aandacht van de fysiotherapeut voor het werk van de cliënt, het betrekken van de cliënt bij de fysiotherapeutische besluitvorming en het verbeteren van de samenwerking tussen (arbo)zorgverleners. Het effect op hersteltijd en arbeidsparticipatie wordt onderzocht met een cluster-gerandomiseerd onderzoek.

Looptijd onderzoek:

Aanleiding

Het werk is een belangrijk onderdeel van het leven van mensen. Veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat worden deels veroorzaakt door het werk of hebben invloed op het werk. Fysiotherapeuten vinden het echter lastig om het werk van hun cliënt in hun handelen te integreren.

Opzet onderzoek

Dit project richt zich op het verbeteren van de aandacht van de fysiotherapeut voor het werk van de cliënt, het betrekken van de cliënt bij de fysiotherapeutische besluitvorming en het verbeteren van de samenwerking tussen (arbo)zorgverleners. Dit wordt gedaan met een cluster-gerandomiseerd onderzoek, waarin de fysiotherapeuten gerandomiseerd worden. De interventie bevat de volgende onderdelen:

  • een online toolkit Fysiotherapie & Werk en e-learningprogramma voor fysiotherapeuten
  • een online keuzehulp voor patiënten
  • een protocol voor het verwijzen van patiënten naar andere (arbo)zorgprofessionals
  • een netwerk van fysiotherapeuten en bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeuten om samenwerking binnen de fysiotherapie te stimuleren

De uitkomstmaten zijn de hoeveelheid pijn die de patiënt heeft, beperkingen in (werkgerelateerde) activiteiten, werkverzuim, de hoeveelheid aandacht die door algemeen fysiotherapeuten wordt gegeven aan werk en de mate van tevredenheid van patiënten hierover. De data wordt verzameld bij de start van de interventie, na 4 maanden en na 8 maanden.

De uitkomstmaten zijn de hoeveelheid pijn die de patiënt heeft, beperkingen in (werkgerelateerde) activiteiten, werkverzuim, de hoeveelheid aandacht die door algemeen fysiotherapeuten wordt gegeven aan werk en de mate van tevredenheid van patiënten hierover. De data wordt verzameld bij de start van de interventie, na 4 maanden en na 8 maanden.

Subsidieoproep WCF en ZonMw

Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF stimuleert en initieert wetenschappelijk onderzoek in de fysiotherapie, om de wetenschappelijk gefundeerde uitoefening van het vak fysiotherapie te bevorderen. ‘Werk aan de winkel: fysiotherapeut en patiënt integreren arbeid in de fysiotherapeutische besluitvorming’ is één van de vier projecten die zijn gefinancierd vanuit een gezamenlijke subsidie van het WCF en ZonMw.

Verwachte resultaten

De hypothese is dat de interventie resulteert in een sneller herstel en betere arbeidsparticipatie. Daarnaast geeft dit onderzoek inzicht in factoren die invloed hebben op arbeidsparticipatie, waardoor het voor fysiotherapeuten makkelijker wordt om werk als behandeldoel in het handelen te integreren en te beslissen wanneer de patiënten doorverwezen moeten worden naar een andere (arbo)zorgprofessional.

  • Uitvoerend onderzoeker
    Dr. Nathan Hutting
  • Hoofdaanvrager
    Dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en gezondheid
  • Overige projectleden
  • Affiliaties
  • Radboudumc, Saxion en Centrum Werk en Gezondheid.

Mogelijk ook interessant voor jou

Unexplained symptoms in primary care, an integrated physical and psychological approach.

2021 – Dr. Els van Westrienen Dr. Els van Westrienen – genomineerde proefschriftprijs – Wetenschapsdag Fysiotherapie 2021

Treating phantom limb pain following amputation; the potential role of a traditional and teletreatment approach to…

2020 – Dr. Andreas Rothgangel Dr. Andreas Rothgangel, winnaar Proefschriftprijs 2020

Towards an optimal outcome for trauma patients, The Transmural Trauma Care Model

2022 – Suzanne Wiertsema Suzanne Wiertsema – genomineerde proefschriftprijs – Wetenschapsdag Fysiotherapie 2022