Nieuwe richtlijn schouderklachten: SAPS
KNGF is in januari 2024 gestart met de ontwikkeling van een nieuwe KNGF-richtlijn ‘Schouderklachten’; sinds mei afgebakend tot het onderwerp ‘Subacromiaal pijnsyndroom van de schouder (SAPS)’.
Deze nieuwe richtlijn zal het KNGF Evidence Statement ‘Subacromiale klachten’ en de KNGF-richtlijn ‘KANS’ vervangen.
KNGF werkt hierin samen met de Vereniging voor Oefentherapeuten Caesar en Mensendieck (VvOCM) en heeft de inhoudsdeskundig wetenschappers prof. dr Bart Koes en Karin Hekman, MSc. aangetrokken voor de kerngroep.
Een richtlijn wordt ontwikkeld aan de hand van de KNGF-richtlijnmethodiek. Deze methodiek bestaat uit verschillende fasen: de voorbereidingsfase, ontwikkelfase, commentaar- en autorisatiefase en als laatste de disseminatie- en implementatiefase. Wil je meer weten over de ontwikkeling van richtlijnen, bekijk de video's waarin KNGF-medewerkers uitleg geven.
Voorbereidingsfase
De ontwikkeling van deze richtlijn zit op dit moment in de voorbereidingsfase. In deze fase wordt de projectgroep (werk- en klankbordgroep) samengesteld en vindt de knelpuntenanalyse plaats.
De ervaren knelpunten in de praktijk worden geanalyseerd met behulp van een schriftelijke knelpunteninventarisatie en in een focusgroep voor patiënten en een focusgroep voor therapeuten (is geweest in maart 2024). Met alle input stelt de werkgroep daarna de uitgangsvragen op. Hierover wordt de klankbordgroep voor advies gevraagd.
Op basis van wat er uit de knelpuntenanalyse komt én de beschikbare kennis en middelen stellen we aan het eind van deze fase het ‘raamwerk van de richtlijn’ op met de werkgroep.
Het raamwerk beschrijft het doel, onderwerp, de doelgroep, de gebruikers van de richtlijn, de uitgangsvragen die in de richtlijn worden opgenomen en op welke manier de patiëntengroep bij de ontwikkeling van de richtlijn wordt betrokken. De richtlijn geeft uiteindelijk dus aanbevelingen voor de belangrijkste knelpunten en beschrijft niet (meer) het gehele zorgpad.
Raamwerk nieuwe KNGF-richtlijn ‘SAPS’
De uitgangsvragen voor de nieuwe KNGF-richtlijn zijn vastgesteld in het ‘raamwerk’. De werkgroep heeft besloten om de richtlijn af te bakenen tot het onderwerp ‘Subacromiaal pijnsyndroom van de schouder (SAPS)’. Redenen hiervoor zijn dat het begrip en onderwerp ‘Schouderklachten’ als te omvangrijk werd gezien. De richtlijn gaat aanbevelingen geven op negen vragen, waaronder: Wat is de beste indeling om de multidisciplinaire samenwerking bij patiënten met SAPS te bevorderen? En welke prognostische variabelen zijn belangrijk voor het inschatten van het beloop van pijn en functioneren bij mensen met schouderklachten op de korte en (middel) lange termijn?
Contact
Voor vragen over de richtlijn: Danielle Conijn, [email protected]