Achtergrond informatie
Reuscelarteriitis (RCA) is de meest voorkomende vorm van systemische vasculitis. Echter, RCA is een relatief zeldzame aandoening. RCA is een granulomateuze ontsteking van de middelgrote tot grote arteriën. De oorzaak van RCA is vooralsnog onbekend. De term arteriitis temporalis (AT) werd vroeger voor RCA gebruikt, maar is inmiddels verlaten aangezien het geen recht doet aan de systemische betrokkenheid en het gehele spectrum van de ziekte. Reuscelarteriitis is een aandoening die vrouwen en mannen van 50 jaar en ouder (en zeldzaam jonger dan 50 jaar) treft waarbij slagaders in het lichaam ontstoken raken. In de meeste gevallen gaat het om slagaders die ontspringen vanuit het eerste deel van de grote lichaamsslagader (aorta). Dat zijn de slagaders die naar het hoofd en naar de armen lopen. Het tweede deel van de grote lichaamsslagader welke naar de buik en benen loopt kan ook aangedaan zijn.
Met de huidige richtlijn diagnostiek en behandeling van RCA wil de werkgroep handvatten bieden voor de herkenning, het diagnostisch traject en de behandeling van RCA.
Deze richtlijn is vooral bestemd voor artsen van verschillende specialismen (inclusief huisartsen), physician assistants, verpleegkundigen en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met (een verdenking op) RCA, dus ook fysiotherapeuten.
Binnen de richtlijn wordt de rol en positie van de fysiotherapeut adequaat beschreven in de modules Niet-medicamenteuze behandeling – Fysio- / oefentherapie. Er wordt ingegaan op de vragen; Wat is de rol van fysiotherapie/oefentherapie bij reuscelarteriitis? Wanneer kan er worden verwezen naar de fysiotherapeut/oefentherapeut? Hoe ziet de behandeling van de fysiotherapeut/oefentherapeut eruit? Wanneer moet een fysiotherapeut/oefentherapeut contact opnemen met de tweede lijn?