Ga naar de inhoud

Distale radiusfracturen (2021)

Op initiatief van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is in 2019 gestart met de herziening van de richtlijn Distale radiusfractuur. Namens het KNGF vertegenwoordigde dhr. dr. F.J.B. (Freek) Lötters de fysiotherapie in de werkgroep. In april 2021 heeft het KNGF commentaar gegeven op de conceptrichtlijn (Paul Zagt, Alexandra Fink, Kelly Willems, Stein van den Heuvel). In de zomer van 2021 is de richtlijn geautoriseerd.

  • Publicatiedatum: 2 februari 2022

Distale radiusfracturen (2021)

Achtergrond informatie

Deze richtlijn beschrijft het diagnostisch en therapeutisch proces bij de behandeling van distale radiusfracturen in de dagelijkse praktijk. Letsels van de bovenste extremiteit zijn in Nederland vaak reden voor een bezoek aan de spoedeisende hulp. Als binnen deze groep wordt gekeken welke diagnose het meest wordt gesteld, dan betreft dit de distale radiusfractuur met een aandeel van rond de 7% van alle letsels. Jaarlijks melden zich meer dan 45000 mensen op de spoedeisende hulp met een distale radiusfractuur

Potentieel kunnen hand- en polsletsels op korte en lange termijn leiden tot ernstig functieverlies en hoge kosten. Uitkomsten van de distale radiusfractuur op korte en lange termijn worden dan ook voor een groot gedeelte bepaald door de juiste diagnostiek en behandeling van dit letsel. Door de professional een richtlijn te geven voor behandeling en diagnostiek van deze aandoening kan deze  bijdragen aan een zo optimaal mogelijke behandeling en daarmee de kans op restletsels en functiebeperking zo ver mogelijk minimaliseren.

De vorige richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van fracturen van de distale radius verscheen in 2010. Deze richtlijn diende als leidraad voor de dagelijkse praktijk van diagnostiek en behandeling van distale radiusfracturen maar is op een aantal onderdelen niet meer actueel. Door nieuwe inzichten op diagnostisch en therapeutisch gebied heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) besloten om deze richtlijn te reviseren. Deze richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassen patiënten met een intra- of extra-articulaire distale radiusfractuur.

De richtlijn beschrijft de rol die de fysiotherapeut/handtherapeut heeft bij de behandeling van distale radiusfracturen. Bij uitblijven van adequate behandeling bij een vertraagd beloop kan leiden tot functieverlies op de korte en lange termijn. De aanbevelingen verduidelijken wanneer er naar het fysiotherapeut/handtherapeut moet worden verwezen en wat diens rol is in het zorgproces.