Achtergrond informatie
Elk jaar overlijden in Nederland naar schatting 750-1000 kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening en 5000 kinderen en hun gezinnen zijn indirect betrokken. Deze kinderen en gezinnen hebben behoefte aan palliatieve zorg van goede kwaliteit.
Palliatieve zorg voor kinderen heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven, behoud van waardigheid en het verminderen van het lijden van ernstig zieke of stervende kinderen, op een manier die past bij hun opvoeding, omgeving en cultuur. Palliatieve zorg betreft de periode vanaf de diagnose van een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening tot en met de periode van nazorg. De zorg heeft betrekking op het kind en het gezin, zowel voor als na de dood.
Deze richtlijn geeft aanbevelingen ter ondersteuning van de belangrijkste knelpunten uit de dagelijkse praktijk. Het doel van de herziening is het reviseren van de landelijke richtlijn ‘Palliatieve zorg voor kinderen’ (2013) volgens de huidige gangbare methodiek van richtlijnontwikkeling en het actualiseren van de inhoud. Deze richtlijn is gericht op zorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening. Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de zorg die te maken hebben met kinderen in de palliatieve fase, zoals fysiotherapeuten.
Binnen de richtlijn wordt de rol en positie van de fysiotherapeut beschreven bij dyspneu, ribfracturen door hoesten, sputummobilisatie, decubitus, misselijkheid en braken, beweegstoornissen, spasticiteit, uitvalsverschijnselen, pijn, reutelen en vermoeidheid.