Ga naar de inhoud

Sepsis (2022)

Op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is begin 2017 gestart met de ontwikkeling van de richtlijn Sepsis. Het richtlijn-ontwikkeltraject is gefaseerd doorlopen en opgeleverd. In 2019 is Sepsis fase I opgeleverd en door KNGF geautoriseerd. In de tweede helft van 2019 is gestart met het ontwikkeltraject voor Sepsis fase II en III. Namens het KNGF vertegenwoordigde Juultje Sommers en Emily Klooster de fysiotherapie in de werkgroep. In maart 2021 heeft het KNGF commentaar gegeven op de conceptrichtlijn (Roel van Oorsouw en Stein van den Heuvel).

In juni 2022 is het KNGF gevraagd de definitieve versie van de richtlijn te autoriseren. De richtlijn is door het KNGF geautoriseerd op 21 juli 2021. Tijdens de autorisatiefase is naar voren gekomen dat er enkele aanbevelingen aanpassingen nodig hadden vanwege nagekomen commentaren. Het Kennisinstituut heeft de betreffende aanbevelingen aangepast en een nieuw autorisatieverzoek uitgestuurd eind augustus 2022.

  • Publicatiedatum: 20 januari 2023

Sepsis (2022)

Achtergrond informatie

Sepsis is een veel voorkomende, ernstige gegeneraliseerde ontstekingsreactie veroorzaakt door een infectie. Sepsis is met hoge morbiditeit en mortaliteit geassocieerd. De meest recente definitie beschrijft sepsis als een levensbedreigende orgaandisfunctie veroorzaakt door een ontregelde gastheerafweerrespons op een infectie.

Sepsis is een zeer heterogeen ziektebeeld dat door vele verwekkers in een grote diversiteit aan patiënten kan optreden, met daardoor ook een grote diversiteit in noodzakelijke behandelingen. Hierdoor krijgen vele soorten medisch specialisten en andere zorgprofessionals er frequent mee te maken. Daarnaast zijn er, afhankelijk van de ernst, meerdere disciplines betrokken bij de opvang en behandeling. Derhalve is het van belang om een goed onderbouwde, discipline overstijgende richtlijn te ontwikkelen, die zich richt op de herkenning en initiële behandeling in ziekenhuizen, van SEH tot en met de IC en met aandacht voor de langetermijngevolgen en nazorg. Tevens bestaat er geen Nederlandse sepsisrichtlijn en is de sepsisdefinitie veranderd.

Het doel van de richtlijn is om een discipline overstijgende evidence-based richtlijn te ontwikkelen, gericht op de vroegtijdige herkenning, diagnose, (initiële) behandeling en monitoring, nazorg en revalidatie van patiënten met (dreigende) sepsis. Deze richtlijn is voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor volwassen patiënten met (dreigende) sepsis in ziekenhuizen.

Fysiotherapie heeft een bescheiden rol in deze richtlijn. De fysiotherapeut heeft een rol bij niet-medicamenteuze behandeling van delier en mobilisatie.