Ga naar de inhoud

Voorste kruisbandletsel (2019)

Op initiatief van Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is in 2016 gestart met de herziening van de richtlijn Voorste kruisbandletsel. Namens het KNGF heeft dhr. prof. dr. A.F. (Ton) Lenssen de fysiotherapie vertegenwoordigd in de werkgroep. Het KNGF en de NVFS hebben commentaar geleverd op de conceptrichtlijn. In november 2018 heeft het KNGF de richtlijn geautoriseerd.

  • Revisiedatum: 5 oktober 2021

Gerelateerde links:

Voorste kruisbandletsel (2019)

Aanbevelingen voor de Fysiotherapeut

Voorste kruisbandletsel komt veel voor, voornamelijk bij jonge mensen; de incidentie wordt geschat op 1 op de 3000 mensen. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 8500 voorste kruisband (VKB) reconstructies verricht. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 8500 voorste kruisband (VKB) reconstructies verricht. Een VKB-letsel gaat geregeld gepaard met meniscus- en/of kraakbeenletsels en rupturen van omliggende ligamenten. Insufficiëntie van de VKB kan resulteren in chronische instabiliteit van de knie, verdere schade aan omliggende structuren en verminderde kwaliteit van leven.

Aanbevelingen

  • Bij mensen met VKB-letsel kan gekozen worden voor operatieve behandeling (reconstructie) of niet-operatieve behandeling (conservatief).
  • Een persoon met VKB-letsel moet altijd naar de orthopedisch chirurg voor het vaststellen van de diagnose en het bespreken (en bepalen) van behandelopties.
  • Of er gekozen wordt voor een operatieve behandeling hangt af van de leeftijd, activiteitenniveau en wensen van de patiënt.
  • Reconstructie dient, zo mogelijk, binnen 5 maanden na letsel plaats te vinden.

Fysiotherapie:

De fysiotherapeut kan mensen met VKB-letsel vanaf de eerste fase begeleiden door middel van voorlichting, adviezen en oefentherapie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in de conservatieve behandeling. De patiënt en de fysiotherapeut bepalen samen de behandeldoelen gericht op herstel van functioneren in het dagelijks leven, werk en sport.

Fysiotherapie als conservatieve behandeling bestaat uit oefentherapie gericht op het verbeteren van mobiliteit, spierkracht, stabiliteit en coördinatie

Wanneer er gekozen wordt voor operatie en reconstructie, is fysiotherapie belangrijk in zowel de pre- als postoperatieve fase

Preoperatieve fysiotherapie richt zich op herstel van mobiliteit van de knie, verbetering van de spierkracht van het bovenbeen en herstel van het looppatroon

Postoperatieve fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van de knie, spierkracht, stabiliteit en coördinatie. Oefentherapie bestaat zowel uit kracht- als neuromusculaire training.

De behandeling van de fysiotherapeut is altijd aangepast op de mogelijkheden en de behoeften van de patiënt.