Achtergrond informatie
Op initiatief van Nederlandse vereniging voor Plastische Chirurgie is in 2015 gestart met de ontwikkeling van de richtlijn Behandeling van letsels van de flexorpezen van de hand. Namens het KNGF heeft mw. Gwendolyn van Strien, MSc de fysiotherapie vertegenwoordigd in de werkgroep. Het KNGF heeft commentaar geleverd op de conceptrichtlijn. In maart 2019 heeft het KNGF de richtlijn geautoriseerd.
Ondanks dat de kennis over mogelijke behandelingen van (uitgesteld) primair peesherstel de laatste jaren fors is toegenomen, bestaat nog steeds controverse ten aanzien van zowel de beste methode van peeshechttechniek als het postoperatieve behandelprotocol. Dit kan voor de behandelaar en patiënt onduidelijkheid verschaffen rondom de huidig geldende normen. Het doel van het ontwikkelen van een richtlijn voor de behandeling van flexorpeesletsels van de hand voor volwassenen en kinderen is inzicht te geven in en eisen te stellen aan de multidisciplinaire behandeling van deze letsels gebaseerd op huidig geldende wetenschappelijke onderbouwing.
De richtlijn richt zich op alle volwassenen en kinderen die zich bij de medische specialist presenteren met een primair flexorpeesletsel van de hand met een open wond. Oorzaken zijn scherpe of stompe letsels zoals glasverwondingen of beklemmingsletsels, maar ook (gedeeltelijke) amputaties. Regelmatig is sprake van een combinatie van peesletsel met letsel aan het pulley systeem en letsels aan huid, zenuwen, spier, bloedvaten en/of bot/bandapparaat.
De richtlijn beschrijft diagnostiek, indicatie voor hechten van peesletsel, peeshechttechnieken en nabehandeling.